Lezárultak a HELICON projekt műhelytalálkozói

A HELICON LIFE projekt kiemelt figyelmet fordított a szakmai csoportok tájékoztatására, illetve a különböző szakterületekkel történő egyeztetésre. A projekt keretében 79 műhelytalálkozó és konferencia került megrendezésre, illetve a projekt munkatársai további 55 rendezvényen tartottak előadást 2012 és 2016 között. A rendezvényeken több mint 12 ezer szakember és civil vett részt.

Vadászok
A projekt egyik legfontosabb partnerei a vadászati szervezetek voltak, így külön örömünkre szolgált, hogy az Országos Magyar Vadászkamarával, a NÉBIH Vadászati és Halászati Osztályával és a Szent István egyetem Vadvilágmegőrzési Intézetével közösen tartott vadászati képzéseken és tájékoztatókon több mint háromezren vettek részt. A képzések során a felelőtlen ragadozómérgezések következményeiről, az apróvadállományt befolyásoló tényezők szerepéről, valamint a legális ragadozógyérítési módszerekről tartottak a szakemberek előadásokat és bemutatókat.

Rendőrök
Az Országos Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda együttműködésével 12 képzés és kerekasztal beszélgetés keretében közel 600 rendőrt és nyomozót tájékoztattunk a ragadozómérgezések jogi és természetvédelmi következményeiről.

Ügyészek és bírák
Külön örömünkre szolgált, hogy megkeresésünkre a Legfőbb Ügyészség és a Magyar Igazságügyi Akadémia is beemelte a képzéseibe a ragadozómadarak mérgezésének jogi vonatkozásait, így 2016-ban hat képzés során összesen 125 jogász és 46 bíró vett részt a projekt szakembereivel közösen rendezett műhelytalálkozókon.

Gazdálkodók
A Jászság Különleges Madárvédelmi Területen gazdálkodók részére három műhelytalálkozót rendezett az MME és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A közös javaslatok eredményeként létrejöhetett a Jászság Magas Természeti Értékű Terület, ahol így az apróvad- és sasbarát mezőgazdálkodási módszerek külön agrárkörnyezetvédelmi támogatásokban részesülhetnek.

A Magyar Agrárkamarával és a "Fenntartható természetvédelem a magyarországi Natura 2000 területeken" projekttel (http://www.natura.2000.hu) történő együttműködésben hat képzés során 1300 falugazdász értesülhetett az apróvad-barát mezőgazdálkodási módszerek támogatási lehetőségeiről.


Fotó: Horváth Márton

Air Max 90 NS GPX

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved