Kövesse tovább a Kárpát-medencei parlagi sasok és a nemzetközi mérgezés-megelőzési program híreit a parlagisas.hu oldalon!

A HELCION LIFE projekt 2016. december 31-én véget ért, ugyanakkor egy új nemzetközi projekt vette kezdetét. A PannonEagle LIFE projekt keretében magyar, szlovák, osztrák, cseh és szerb kollégák közösen dolgoznak a parlagi sasok megőrzéséért és a ragadozómérgezések visszaszorításáért 2017 és 2022 között. Az aktuális információkért kérjük látogasson el a parlagisas.hu oldalra!

 

Új fejezet indul a sasok mérgezése elleni küzdelemben

Az illegális ragadozó-mérgezések visszaszorítására tett kezdeményezések szélmalomharcnak tűnhetnek, de szerencsére a szakmai csoportok együttműködése sokat javított a helyzeten az elmúlt öt évben. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) koordinálásban 2012 és 2016 között zajlott a Helicon LIFE projekt, melynek fő célkitűzése a parlagi sasokat érintő mérgezések visszaszorítása volt az Európai Unió és a Magyar Állam pénzügyi támogatásával.

"Falco", a méreg- és tetemkereső kutya az eltűnt jeladós madarak felderítésében is segíti a LIFE projekteket

Újabb, jeladóval felszerelt kerecsensólyom szenvedett áramütést, ezúttal Szlovákiában. Az esetre a madárra erősített jeladó derített fényt.  "A veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében” (RAPTORSPREYLIFE) LIFE13 NAT/HU/000183, az Európai Unió által támogatott természetvédelmi program keretében eddig hat öreg (azaz ivarérett, de nem feltétlenül “öreg”, a szó hétköznapi értelmében) kerecsensólyomra került GPS alapú nyomkövető eszköz.

Ragadozók a sasok étlapján

A vadgazdálkodók szemében a ragadozómadarak elsősorban, mint a "hasznos" apróvadfajok kártékony pusztítói jelennek meg. Nem is gondolnánk, hogy a tápláléklánc csúcsán lévő ragadozómadarak – hazai viszonylatban főleg a parlagi és a rétisas – gyakran a vadászható dúvadfajok, leginkább a varjúfélék, időnként pedig az emlős ragadozók egyedeinek a leghatékonyabb természetes vámszedői.

Az önkéntes sasőrök 2016-ban is sokat segítettek!

A 2012−2016. között zajló HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ projekt egyik fő célja a ragadozómadarak, kiemelten a parlagi sasok ellen irányuló bűncselekmények (mérgezések, lelövések, fészkek kifosztása) számának csökkentése. Ennek egyik elemét az önkéntesekkel végzett fészekőrzés jelenti.

Lezárultak a HELICON projekt műhelytalálkozói

A HELICON LIFE projekt kiemelt figyelmet fordított a szakmai csoportok tájékoztatására, illetve a különböző szakterületekkel történő egyeztetésre. A projekt keretében 79 műhelytalálkozó és konferencia került megrendezésre, illetve a projekt munkatársai további 55 rendezvényen tartottak előadást 2012 és 2016 között. A rendezvényeken több mint 12 ezer szakember és civil vett részt.

Oldalak

Feliratkozás parlagisas.hu RSS csatornájára
Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved