Nemzetközi Keselyű Nap – szeptember 6: az afrikai és európai keselyűfajok akár még a mi életünkben a kihalás szélére kerülhetnek – figyelmeztetnek a természetvédők

A világ legnagyobb természetvédelmi összefogása, a BirdLife International bejelentette, hogy a keselyűk hamarosan a Föld legveszélyeztetettebb madárcsoportjai közé fognak tartozni. A BirdLife International „Állítsuk meg a keselyűmérgezést most” elnevezéssel egy globális kampányt indított, melyben a közvélemény támogatását is kérik a keselyűk kipusztulásának megakadályozásához.

Ázsia több országában már halomban állnak az elhullott állatok tetemei az ott élő keselyűállományok drasztikus csökkenése következtében, amelyet most akár Afrika és Európa is követhet, hacsak nem teszünk valamit sürgősen – figyelmeztettek a BirdLife International szakemberei.

A keselyűk alapvető fontosságúak az egészségünk szempontjából: „A keselyűk alapvető szerepe, melyet más madarak nem végeznek el, hogy megtisztítják a vidéket”, mondta Iván Ramirez, a BirdLife International Ázsiai és Európai régió Természetvédelmi Igazgatója.

Ennek ellenére új és komoly fenyegetésekkel kell szembenézniük Európa- és Afrika-szerte.

Egy, a keselyűkre halálos mérget jelentő állatorvosi készítményt fedeztek fel nemrég kereskedelmi forgalomban legalább két európai országban, aminek a visszavonását az MME is kérte. A háziállatok gyulladáscsökkentőjeként használt szer ugyanaz (diclofenac), mint ami az indiai, nepáli és pakisztáni keselyűállományok 99%-os csökkenéséért felelős.

Ugyanakkor az afrikai keselyűknek olyan erősödő veszélyekkel is szembe kell nézniük, mint a szándékos és véletlen mérgezés, az egyes testrészek hagyományos gyógyszerként történő hasznosítása miatti pusztítás, az élőhelyvesztés, az elektromos vezetékekkel történő ütközés stb.

Fakó keselyű (Fotó: Orbán Zoltán).
Fakó keselyű (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Négyből három óvilági keselyűfaj globálisan kihalással veszélyeztetett vagy mérsékelten fenyegetett az IUCN Vörös Listája alapján” – mondta Kariuki Ndanganga, a BirdLife afrikai fajokkal foglalkozó program menedzsere. „Afrika és Európa keselyűi még a mi életünkben a kihalás szélére kerülhetnek, ha nem azonosítjuk és semlegesítjük a fenyegető veszélyeket gyorsan és hatékonyan.”

Az ázsiai keselyűk állománycsökkenése sokkolóan gyors volt, gyorsabb, mint bármely más vadon élő madárfajé, beleértve a már kihalt dodót is. Egyetlen évtized alatt – ami ökológiai mércével mérve egyik napról a másikra történt – például a bengál keselyű állománya csak Indiában 99,9%-al csökkent. „Ahol ezer madár repdesett egykor, ott átlagban egyetlen madár élte túl a pusztítást.” – tette hozzá Ramirez.

A tragédia tapasztalatai és az elérhető olcsó, biztonságos alternatív állatorvosi készítmény ellenére a BirdLife megerősítette, hogy sajnos az állatorvosi diclofenac igenis kereskedelmi forgalomban van Spanyolországban és Olaszországban. A két ország az európai keselyűk legerősebb állományainak ad otthont.

A diclofenac fenyegető veszélye mellett további komplex veszélyek egész sorát kell még megoldani Afrikában, amihez jelentős befektetésre van szükség.

Ennek felismeréseként a BirdLife International „Állítsuk meg a keselyű mérgezést most” kampány támogatására kéri a környezetük iránt felelősen gondolkodó embereket világszerte.

"A BirdLife International tudja, hogy mi a teendő és a támogatók segítségével keselyűk millióinak életét menthetjük meg mind Európában, mind Afrikában. A világszerte több mint 100 független szervezetet tömörítő BirdLife-nak megvan az ereje és képessége, hogy a keselyűket megmentse. Tudjuk, mit kell tennünk Európában – be kell tiltani a diclofenacot” – mondta James Lawrence a BirdLife kihalás megelőzési program menedzsere. „Azt szintén tudjuk mit kell tenni Afrikában – sürgősen meg kell tudni mindent a fenyegető veszélyekről, a kihalás kockázatáról, hogy a prioritásokat figyelembe véve minél előbb cselekedhessünk.

 

Mi az a BirdLife International?

A világ legnagyobb természetvédelmi tömörülése. Összesen 120 partnerszervezete van világszerte – országonként vagy régiónként egy – 13 millió taggal és támogatóval.

BirdLife International és a Vulture Conservation Foundation (Keselyűvédelmi Alap) javasolja a diclofenac állatorvosi használatának teljes körű betiltását az EU-ban. Ezzel párhuzamosan a partnerszervezetek, a helyi hatóságok és a diclofenac terjesztő cégek tájékoztatásán dolgozik a szer veszélyeiről.

 

Mi az a diclofenac?

Egy nem szteroid gyulladáscsökkentő, ami jelen van számos, enyhébb fájdalmak megszüntetésére alkalmas gyógyszerben. A hatóanyag sajnos már kis dózisban is rendkívül káros a keselyűkre nézve. A szarvasmarhák diclofenac kezelésével Dél-Ázsia keselyűállományainak 99%-át kipusztították a ’90-es években. A diclofenacal kezelt marhából evő keselyű kevesebb, mint két nap alatt elpusztul.

 

Mi a természetvédelmi státusza a dilofenac által érintett fajoknak?

21 keselyűfaj van a világon, melyből öt az amerikai kontinensen található. A többi 16 faj Afrikában, Európában és Ázsiában él. Ezeknek az úgynevezett óvilági keselyűknek a 75%-a globálisan veszélyeztetett vagy mérsékelten fenyegetett, míg számos veszélyeztetett faj valószínűleg magasabb veszélyeztetettségi kategóriába lép át a következő természetvédelmi állapot felmérésen.

Európában négy keselyűfaj költ. A világszerte veszélyeztetett dögkeselyű, a mérsékelten fenyegetett barátkeselyű, valamint az egyelőre nem világszerte veszélyeztetett kategóriábasorolt fakó keselyű és szakállas saskeselyű. A négyből háromnak az állománya stabilan növekszik (kivéve a dögkeselyűét), részben az intenzív természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően, melyeket az Európai Unió finanszíroz. Az EU és a nemzeti kormányok jelentős mennyiségű pénzt fektettek a keselyűk védelmébe 1996 óta, és legalább 67 nagyszabású LIFE projekt foglalkozott e fajok védelmével, 2008–2012 között kilenc keselyűvédelmi program összesen 10,7 millió eurós támogatásban részesült. Minden eddigi védelmi munka haszontalan, ha a diclofenac széles körben elterjedtté válik. Az európai keselyű listáját (angolul) itt találja >>

Magyarországon és a Kárpát-medencében, mint költő madár, már a XX. század elején eltűnt mind a négy európai keselyűfaj, azonban az elmúlt évtizedekben megnőtt e ritka madarak megfigyelési gyakorisága a mi térségünkben is.

A keselyűk mellett sasfajokat is veszélyeztet a diclofenac. Ázsiai kutatások kimutatták, hogy a szer a pusztai sasokra nézve is erősen mérgező, így elképzelhető, hogy a hatóanyag ennek a fajnak az aggasztó visszaszorulásában is szerepet játszott. Az adatok alapján igen valószínű, hogy a pusztai sassal közelrokon, világszerte veszélyeztetett sasfajok, így a spanyolországi ibériai sas vagy a hazánkban is élő parlagi sas állományai is komoly veszélynek vannak kitéve azokon a területeken, ahol állatorvosi célra alkalmazzák ezt a gyulladáscsökkentőt.

Afrika 11 fajából hét globálisan veszélyeztetett (ebből öt faj csak Afrikában található meg). Fokozott aggodalomra ad okot, hogy ezek közül öt faj az elmúlt hét évben került fel a veszélyeztetett fajok Vörös Listájára. Például a csuklyás keselyű – amely egykor egész Afrikában elterjedt volt, 2011-ben kapott „veszélyeztetett” státuszt. Az afrikai keselyűk listáját (angolul) itt találja >>

 

Vannak biztonságos alternatívái a diclofenacnak?

Igen. Ilyen alternatív szer a Meloxicam, amit már teszteltek is keselyűkön és sok egyéb madáron. A Meloxicam szabadalma több mint 10 éves, ami annyit tesz, hogy bármely gyógyszergyártó cég képes gyártani viszonylag alacsony áron.

 

Hogy tudnak az emberek segíteni?

A BirdLife ”Állítsuk meg a keselyűmérgezést most!” felhívásának támogatásához látogassa meg a következő honlapot: www.justgiving.com/stop-vulture-poisoning-now

 

BirdLife International és Horváth Márton

Max 90 Premium SE

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved