Az MME a keselyűgyilkos diclofenac hatóanyagú állatorvosi gyógyszerek Európai Uniós visszavonását javasolja

Amint arról a közelmúltban beszámoltunk, Olaszországban és Spanyolországban olyan hatóanyagú állatorvosi gyógyszerek kerültek engedélyezésre, melyek néhány évtized alatt 99%-ban (!) kipusztították az indiai és pakisztáni keselyűállományt. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egysület (MME) a BirdLife International magyar partnerszervezeteként levélben fordult a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért, valamint az élelmiszerlánc-felügyeletért és az agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkáraihoz.

 

A 2001/82/EC számú direktíva alapján ugyanis bármely tagállam kérheti egy állatorvosi gyógyszer hatályos engedélyének visszavonását, amennyiben az közösségi érdekeket sért, és a vadon élő madáfajok védelme is ebbe a körbe tartozik. Ezért ezekben a naponkban a BirdLife International nemzeti partnerszervezetei Európa-szerte az MME által írt alábbi beadványhoz hasonló tartalmú leveleket juttatnak el a megfelelő hatóságokhoz, remélve, hogy sikerül megelőzni az indiai szubkontinenshez hasonló keselyűkrízis európai kialakulását.  

 

Dr. Rácz András
környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár

Dr. Bognár Lajos
élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkár

Vidékfejlesztési Minisztérium
1860 Budapest

Tárgy: Diclofenac hatóanyagú gyógyszerek állatorvosi használatának természetvédelmi veszélye az Európai Unióban

 

Tisztelt Helyettes Államtitkár Úr!

A BirdLife International nemzetközi madárvédelmi szervezet hazai képviselőjeként szeretném tájékoztatni, hogy diclofenac hatóanyagú állatorvosi gyógyszerek kerültek engedélyeztetésre Spanyolországban és Olaszországban, amely következtében azonnali fellépésre van szükség, hogy meg tudjuk az Európai Unió keselyűfajainak állományát védeni ettől a számukra rendkívül veszélyes szertől.

A diclofenac állatorvosi használatának következtében néhány évtized alatt kipusztult az indiai és pakisztáni keselyűállomány 99%-a, mivel az erre specifikusan érzékeny keselyűfajokban a hatóanyag kis mennyisége is letális veseelfajulást okoz. Egyetlen állati tetem, amelyben megtalálható a diclofenac hatóanyag, keselyűk tucatjait képes elpusztítani. A diclofenac ráadásul nagyon lassan bomlik le az állatokban, ezért a kezelés után több nappal elpusztult állatok is rendkívül veszélyesek a keselyűkre. Ezen okból India, Pakisztán és Nepál már betiltotta a szer állatorvosi alkalmazását, amelynek következtében a helyi keselyűállományok drasztikus csökkenése megállt, és bizonyos területeken megkezdődött lassú regenerációjuk is.

Biztonságos alternatív szerek elérhetőek az állatorvosi gyakorlatban. Így például a hasonló állatorvosi tulajdonságokkal rendelkező meloxicam hatóanyagot tesztelték keselyűkben, és nem okozott elfajulást. Ezzel szemben például az aceclofenac nem lehet alternatíva, mivel a szervezetben diclofenac hatóanyaggá alakul, így azzal megegyező problémákat okoz.

Európa négy keselyűfajnak ad otthont. A dögkeselyűt a kipusztulás fenyegeti, az IUCN Vörös Listáján a "Veszélyeztetett", míg rokona a barátkeselyű a "Közel veszélyeztetett" kategóriába tartozik. A két másik faj, a fakókeselyű és a szakállas saskeselyű, állományai az EU tagállamok több évtizedes természetvédelmi erőfeszítésének hatására tudtak mára valamelyest megerősödni bizonyos területeken, de regionálisan több helyről kipusztultak, vagy a kipusztulás fenyegeti őket. Mind a négy faj kiemelt védelemben részesül az EU Madárvédelmi Direktívájának (2009/147/EC) megfelelően, amely azt jelenti, hogy valamennyi tagországnak kötelessége minden szükséges intézkedést megtenni, hogy fenntartsa a populációk megfelelő méretét.

Véleményünk szerint a diclofenac állatorvosi engedélyeztetése Spanyolországban és Olaszországban alapvetően hibás hatástanulmányon alapszik. Mellékelve küldjük a BirdLife és egyéb természetvédelmi szervezetek által készített hatástanulmányokat és szakmai anyagokat a diclofenac keselyűkre gyakorolt hatásáról, valamint bizonyítékokat a keselyűkbe a táplálékon keresztül bejutó anyagok útvonaláról Európában.

A 2001/82/EC számú direktíva alapján bármely tagállam kérheti egy állatorvosi gyógyszer hatályos engedélyének visszavonását, amennyiben az közösségi érdekeket sért. A vadon élő madárfajok védelme az Élőhely-védelmi Direktíva (92/43/EEC) alapján közösségi érdek, így a diclofenac keselyűkre gyakorolt hatása elégséges indok az engedély visszavonásának kezdeményezésére.

Ezen okokból arra kérjük, hogy haladéktalanul kezdeményezzék az Európai Unióban a diclofenac állatorvosi célú felhasználási engedélyének visszavonását, mivel az fokozott veszélyt jelent a környezetre, azon belül is különösen a védett keselyűfajokra! Emellett felhívjuk figyelmüket, hogy a szintén kiemelten veszélyes aceclofenac szer állatorvosi engedélyeztetésének az esélye is fennáll, amelyet a fenti okokból szintén el kell kerülni.

Budapest, 2014. március 14.

Dr. Halmos Gergő
igazgató

Air Max 90 Ultra BR

Copyright 2003–2022. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved