A nagyközönség számára is bemutatkozott Falco, az MME parlagisas-védelmi LIFE program keresőkutyája

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és partnerei 2012-2016 között valósítják meg „A parlagi sas védelme Magyarországon” című LIFE pályázatot. A 75%-ban európai uniós támogatású, több mint 600 millió forint összköltségű projekt egyik fő célja kontinensünk egyik legjelentősebb ragadozómadár-mérgezési problémájának visszaszorítása.

A projekt egyik legkülönlegesebb, Közép-Európában egyedülálló résztvevője Falco, a keresőkutya, melynek feladata a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, illetve a projektben partnerként együttműködő Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.


Ez a felvétel nem csak Falco eredményességét, de a madármérgezési probléma
súlyosságát is szemlélteti (Fotó: Deák Gábor).

 

Falco – miután az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási Központjában túlesett a négy hónapos speciális kiképzésén – már bő egy éve van szolgálatban, de az eredményesebb nyomozati munka érdekében mindeddig nem mutatkozott be a nagyközönség előtt, munkájáról csak szűkösen mért információkkal szolgált az MME és a Rendőrség.


Falco munkában (Fotó: Morvai Szilárd).

 

Ez a hallgatás tört meg a mai napon az MME fővárosi, Költő utcai központi irodájában, a Jókai-kertben tartott sajtótájékoztatóval egybekötött bemutatón, hogy a média közvetítésével az ország lakossága is megismerhesse Falcot és az elmúlt egy évben elért eredményeit:

  • 11 megyében végzett több mint 160 terepi keresés és részvétel egy házkutatásban;
  • közel 1000 megtett km gyalogosan, terepen;
  • összességében 843 fellelt elpusztult állat és mérgezett csalétek, amelyek közül 61 egyértelműen bűncselekményhez kötődik, további 19 esetben pedig felmerült a bűncselekmény gyanúja;
  • a fellelt tetemek és nyomok 64 madár-, emlős- (pl. vidra, vadmacska) és hüllőfajhoz (mocsári teknős) tartoznak, amelyek közül 32 madár- és 11 emlősfaj volt mérgezés áldozata (részletes fajlista Excel táblázata mellékelve),
  • a fellelt tetemek között egyaránt megtalálható volt friss, régebbi, de akár a bűncselekmény bizonyítékainak eltűntetése miatt a föld alá elásott tetem is (így került elő például már az egyik első keresés alkalmával két mérgezett kerecsensólyom);
  • részt vett továbbá a tavaly novemberben, a Bükkben lelőtt farkas esetének felderítésében – sikeresen visszakereste a sérülten menekülő állat pihenőhelyeit, majd a meglövés helyét is.

 

Összességében kijelenthető, hogy Falco már eddigi munkájával és eredményeivel is érezhetően csökkentette a mérgezéses esetek számát, illetve hozzájárult több nyomozás sikeres elindításához és lezárásához is. Sikeres vádemelést követően jelenleg két ilyen ügyben is bírósági ítéletre várnak a vádlottak, amely ítéletek remélhetőleg majd elrettentő precedenst is teremtenek.


A sajtótájékoztatót Dr. Horváth Márton, a HELICON LIFE+ projekt ...


... vezetője nyitotta meg.


Az újságírókat ezt követően Deák Gábor, ...


... Falco kutyavezetője tájékoztatta munkájukról és az eddig elért eredményekről.


A körülbelül egy órás esemény méregkeresési bemutató zárta.


Deák Gábor bemutatta azt a két végén vattával lezárt ...


... műanyagcső-darabot, ami a szagmintát tartalmazza, ...


... és amit Falconak meg kellett találnia.


A keresési gyakorlat több kamera kereszttüzében, sikeresen zajlott, Falco néhány perc alatt
megtalálta az elrejtett mintát.


A végén az ATV munkatársai egy "nyilatkozós" vágóképet ...


... is készítettek Falcoval (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Deák Gábor - Horváth Márton - Orbán Zoltán

View products by sport

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved