Soha nem látott ragadozómadár-pusztítás az év első hónapjaiban

A védett és fokozottan védett ragadozómadarak szándékos pusztítása mindig komoly problémát jelentett Magyarországon, az idei év első hónapjaiban azonban soha nem látott mértékben emelkedett az ilyen jellegű bűncselekmények száma. Még alig vagyunk túl az első negyedéven és máris 72 védett és fokozattan védett madáráldozatról tudnak a szakemberek, amelyek természetvédelmi értéke eléri a 20 millió forintot, de a valós szám ennek többszöröse lehet.

Az MME több partnerével együtt egy nagyszabású programban vesz részt pont az ilyen esetek visszaszorítására, így a most tudomásukra jutott esetekben is nagy erőkkel és új módszerekkel folyik a nyomozás. A Vidékfejlesztési Minisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága és az MME 100-100 ezer forint nyomravezetői díjat is felajánlott azoknak, akik a vádemelést megalapozó információkat adnak bármelyik, védett és fokozottan védett madarakkal kapcsolatos bűncselekményben.


A megdöbbentő madárpusztítási adatokról sajtótájékoztatót is tartottunk a
Fővárosi Állat- és Növénykert Barlangtermében
.

 

Az összeg növelésére a civil szervezet egyéni felajánlásokat is vár, amelyeket egy elkülönített bankszámlán kezel majd. A számláról később adunk bővebb információt.


Az eseményen (balról jobbra ) az MME, a Fővárosi Állatkert, a Vidékfejlesztési Minisztérium,
az Országos Magyar Vadászkamara és a Nemzeti Nyomozó Iroda képviselője is részt vett
.

 

A világszerte veszélyeztetett parlagi sasból az elmúlt hét évben 65 példányt pusztítottak el hazánkban, ebből 10-et az idén, az egész EU állománya pedig alig haladja meg a 200 költő párat. Az idei év madarából, az egerészölyvből az utóbbi 10 évben több mint 300-at irtottak ki, ebből az elmúlt hónapok áldozatainak száma közel 40. A bűnözők más fajokat sem kímélnek, 8 rétisas, 2 szirti sas, 4 barna rétihéja, egy kárókatona, sőt még egy széncinege és két kutya is az áldozatok között szerepel. Nem beszélve arról, hogy a kihelyezett mérgeknek milyen komoly humánegészségügyi kockázata van.


Az újságírók megnézhették több tucat rétisas, ...

 


... parlagi sas, szirti sas és egerészölyv tetemet az Állatkert állatorvosi rendelőjében ...

 


... ahol Dr. Sós Endre, az Állatkert vezető állatorvosa kalauzolta a
média képviselőit (Fotók: Halpern Bálint).

 

Air Max 90 Check In

Copyright 2003–2022. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved