Nem csillapodik a tavaszi ragadozómadár-mérgezési hullám

„Falco”, a HELICON parlagisas-védelmi LIFE+ program méreg- és tetemkereső kutyája és vezetője, Deák Gábor, az MME munkatársa számára március második fele kemény munkával és szomorú eredményekkel zárult.

Ember és kutya az elmúlt két hétben szinte folyamatosan úton és terepen volt, hogy Bács-Kiskun, Fejér, Békés, Pest és Csongrád megyét (egyes megyéket többször is) érintve felderítsék a bejelentett mérgezéses esetek helyszíneit, illetve emellett fel tudják keresni azokat a „forrópontokat” is, ahol az elmúlt évtizedben kiemelkedően aktívak voltak a madármérgezők.

Ez a típusú munka akkor lenne örömteli, ha munkatársaink nem találnának semmit. A helyzet sajnos nem ez, mivel a március utolsó két hétben terepen töltött hét nap alatt, az öt megyében összesen négy fokozottan védett rétisas (két öreg és két fiatal) és két parlagi sas (egyikük öreg), több mint fél tucat védett egerészölyv és három holló, valamint nem védett szajkó, borz és róka mérgezett vagy mérgezésgyanús teteme, illetve mérgezett csalik sokasága került elő! Az okozott közvetlen természetvédelmi károkozás csak a fokozottan védett, példányonként 1 millió Ft természetvédelmi értékű sasok esetében 6 millió Ft! Figyelembe véve, hogy már javában tart a sasok költési időszaka, az öreg madarak elhullásával akár a fészekaljak, két-három potenciálisan reptethető fióka sorsa is megkérdőjeleződik, tehát a közvetett károkozás jóval nagyobb.

„Falco”-nak és vezetőjének a naponkénti sok órás terepbejárás (és autózás), a megszokott keresőmunka mellett ráadásul egy rendőrségi házkutatás támogatására is fel kellett készülnie. A felderítés ugyanis nem „csak” abból áll, hogy a terepet átfésülve tetemeket és mérgezett csalikat keresnek. Tetemek megtalálása esetén ki kell hívni az illetékes rendőrkapitányság munkatársait, hogy megtörténjen a nyomrögzítés, elindulhasson a nyomozati szakasz. Ennek része a házkutatás is, ahol a kutya érzékeny orra mással nem pótolható segítséget nyújt a bűnjelek felkutatásában.

Pillantsunk hát bele Deák Gábor és „Falco” közös terepnaplójába!

 

„03.16. (Hétfő)
Bács-Kiskun megyébe mentünk, mert a helyi természetvédelmi őr, egy hét alatt többször is volt kint az ismert parlagi sas revírben, és sajnos egyszer sem látta az öreg madarakat, ezért kezdett már aggódni, hogy baj történhetett. A kutyával átnézni a környéket, gyanús dolgot nem találtunk és szerencsére a nap végére láttuk az öreg madarakat is.

Egy másik régebbi mérgezéses helyszínen is átnéztünk egy-két területet közben pedig elakadnunk is sikerült, ami már annyira nem szokatlan dolog. :)

 

03.18. (Szerda)
A Vértesben jártunk és két parlagisas-pár költőterületén végeztünk kutyás keresést. Szerencsére mindent rendben találtunk a területen, mindkét pár szépen megrakta a tavalyi fészkét. Izgalmakban sem volt hiány, ugyanis „Falco” sikeresen rátalált egy alomnyi vadmalacra, amit a koca nem nagyon díjazott, és hangos fújtatással, röfögéssel mutatta ki a nem tetszését és gyűjtötte össze a kidőlt fa lombja alól kipattanó kismalacokat, én pedig „Falco” hámját fogva sprinteltem fel a hegyoldalon, hogy nehogy valami baj történjen.  

 

03.19. (Csütörtök)
Egy friss Csongrád megyei mérgezés terepi helyszinelése Fatér Imre kollégával. Tegnap ugyanis két öreg és egy fiatal rétisas teteme került elő egy dűlőút melletti búzavetésről. A természetvédelmi őrszolgálattól reggel megkaptuk a szükséges információkat, illetve amíg mi a terepen voltunk, megszervezték a délután rendőrségi helyszínelést.

A felállás a szokásos volt, mi „Falco”-val elkezdtük átnézni a közeli fasorokat, Imre pedig autóval a mezőgazdasági nyílt területeket. Igen nagy területet játunk be a kutyával, egészen a 2013-as helyszínig elmentünk, de három macskatetemen és a szokásos gyakori fajok maradványain kívül nem találtunk semmit. Imre is hasonló eredménnyel járt, aztán amikor új lehetséges helyszínt kerestünk, a kocsiból sikerült kiszúrnom egy egerészölyv tetemét az egyik parlagon hagyott parcellán. Innen indultunk újra a kutyával, Imre pedig ezen a környéken nézte át a nyílt területeket. A parcella végében előkerült két másik mérgezett ölyv teteme galambtoll maradványokkal, Imre pedig egy búzavetésen galamb csalit talált. A rendőrség megérkezéséig a helyszínt biztosítottuk, közben pedig találtunk egy újabb csalétket is. Amint elkezdődött a rendőrségi helyszínelés, mi folytattuk tovább a távolabbi környék átvizsgálását. Egy kistestű kutya régebbi tetemét és egy szintén régi, már csak csontokból és tollakból álló egerészölyv-maradványt találtunk.


"Falco" egy mérgezett egerészölyvvel (Fotó: Fatér Imre).


Mérgezett rétisasok Csongrád megyében 2015. március 19-én (Fotó: Balogh Gábor).


Az egyik mérgezett rétisas közelről, csőrén jól látható rózsaszín anyaggal. (Fotó: Balogh Gábor).

A tapasztalatok alapján sajnos azt kell mondani, hogy a terület egy mérgezési „forrópont”, mert a mostani esetet megelőzően, 2013 augusztusában két barna rétihéja, egy róka és egy sün mérgezett teteme, valamint tojás és galamb csalétek került elő a mostani helyszíntől néhány km-re. 2014 áprilisában pedig két galamb csalétket és ölyvtetemeket találtunk a helyi természetvédelmi őrök segítségével innen mintegy 5 km-re.

A mai nap ismét megerősítette, hogy friss mérgezéses eseteknél mindenképpen legalább két embernek kell kimennie a területre, hogy párhuzamosan tudjon haladni a fasorok kutyás és nyílt területek autóval történő helyszinelése.

 

03.20. (Péntek)
Békés megyében egy korábban bejelentett parlagi sas tetemét próbáltuk megtalálni. Az indulás kicsit nehezen ment, mert a bejelentőt sem előző nap, sem aznap reggel nem tudtuk elérni telefonon. Végül csak összejött a találkozó és segítőkészen meg is mutatta az illető, hogy egy öreg tölgyes szélén, az avarban hol találta a madarat. Tollat, maradványokat nem láttunk, „Falco” viszont hamarosan megtalálta a sas egyik lábát az avarban. A területen dolgozó munkásoknak tátva maradt a szája a „mutatvány” láttán, aztán előkerült a másik láb is. Egyéb maradványt viszont nem találtunk. Az eredmény felettébb gyanús, kizárólag a sas két lábát sikerült megtalálnunk, minden más maradvány nélkül. A területen rengeteg az apróvad, mégis alig-alig lehetett látni ragadozómadarakat.

A környék átnézése után egy másik területre mentünk. Egy-két egerészölyvtől eltekintve ez a terület is feltűnően üres volt. Aztán sorra kerültek elő az egerészölyv-maradványok, csak tollak és csontok, semmi más. Az erdő szegényében haladva „Falco” egyszer csak visszafordult, és kiment a szántó és az erdő találkozására. Innen egy barázdából egy fiatal rétisas teteme került elő („Falco” ismét mindenkit meglepő munkát hajtott végre, mert  30 m-ről − mint akit vezetéken húztak − ment ki a tetemre).


"Falco" a bravúrosan megtalált Békés megyei mérgezett
rétisas tetemmel (Fotó: Balogh Gábor).

Nem volt örömteli a helyzet, főleg hogy már 16 óra is javában elmúlt, és még csak ekkor tudtuk kihívni a helyszínelő rendőröket. Amint megérkeztek, mi folytattuk a keresést és még jó pár ölyvmaradvány és egy viszonylag frissebb ölyvtetem került elő. Ismét taps a kutyának, mert mi elmentünk mellettük. A helyszíneléssel sötétedésre végeztünk, aztán felkerestük a hatósági állatorvost, aki kitöltötte a tetemek toxikológiai vizsgálatához szükséges nyomtatványt

 

03.21. (Szombat)
Dél-Békés megye. Óriási táblák, rengeteg apróvad, az etetők mindenhol feltöltve takarmánnyal. Itt már volt mutatóban egy-két szarka fészek, egerészölyvek, dolmányos varjak és egy fiatal parlagi sas is. Semmi gyanúsat nem találtunk, minket viszont megtaláltak a gazdálkodók, akik igen kíváncsiak voltak, hogy miért mászkál valaki egy kutyával a parcellák szegélyein.

A második helyszínen az előzőhöz hasonló állapot, rengeteg fácán, etetők tele, viszont madarak alig. Egy nagyobb, idős fákkal teli fasort néztünk át, valószínűleg ide engedik ki a fácánokat, és itt szoktak vadászni. A fasor végén találtunk egy ölyv tetemet, ami nem mutatott egyértelmű mérgezéses tüneteket (egyik lába volt csak görcsben testtartása nem volt görcsös, váladék nem volt a csőrében stb).

A harmadik területen szintén az előzőhöz hasonló állapotok voltak a jellemzők, viszont sikerült megfigyelnünk még egy fiatal parlagi sast. A keresés során nem került elő semmilyen bűncselekmény gyanús dolog.

Negyedik terület. Itt zártuk a napot, az előző keresési helyszínektől több mint 70 km-re egy fácántelep környékét néztük át. Nem találtunk semmi gyanúsat, csak egy erdei fülesbagoly maradványát.

Már hazafelé tartottunk, amikor lakossági bejelentést kaptam telefonon, hogy Pest megyében mérgezett egerészölyvet találtak élve, egy piros anyaggal bekent házi tyúk tetem mellett. Értesítettük a helyi természetvédelmi őrt, aki segítőkészen elment a madárért a bejelentőhöz, majd kihívta a rendőrséget a helyszínre. A madár 21 órakor kapott atropin ellenanyagot melyre jól reagált és állapota határozott javulásnak indult. A helyszínelők hajnali egykor értek ki, és elvégezték a szükséges feladatok (a csali itt is dróttal volt kikötve). Mi sajnos nem tudtunk elmenni a kutyával a helyszínre, mert már négy napja folyamatosan minden nap kereséseket végeztünk Falcoval, és ilyen erős igénybevétel után pihenő napot kellett beiktatnunk a kutyának. (Néhány nappal később még 3 holló teteme és több csalétek került elő az eset közvetlen környékén a helyi természetvédelmi őr területbejárása során)

 

03.23−25 (Hétfő−Szerda)
„Falco”-val kifejezetten házkutatásra kellett készülnünk. Mérget kerestünk egy hivatásos vadásznál, akinél korábban 10 védett faj kitömött egyedét (ebből 8 ragadozómadár, köztük egy parlagi sas)  és engedély nélkül tartott fegyvert és lőszereket találták egy házkutatás során. Amire külön készülnünk kellett, hogy „Falco” kifejezetten csak mérget keressen és ne befolyásolja pl. a fácántelepen lévő temérdek mennyiségű toll, amit a szabad természetben való kereséskor jeleznie kell. „Falco”-nak jól ment a gyakorlás és a házkutatáskor is nagyon jól dolgozott ám méreg nem került elő.

 

03.25. (Szerda)
A házkutatás után mentünk tovább, ugyanis Bács-Kiskun megyében egy öreg parlagi sas erősen mérgezés gyanús tetemét jelentették be előző nap. A megtalálás helyszíne nem nagyon illett a képbe, mert a közelben nem volt parlagi sas megfigyelés hosszú ideje, a tetem egy forgalmas dűlőúttól kb. 10−20 méterre került elő, és ez az út pedig egy üdülőövezetet kötött össze a településsel. Mivel a tágabb környezetet a helyi természetvédelmi őrök is átnézték, a bejelentési terület közvetlen környékének szerencsére eredménytelen átnézése után inkább a 10−15 km-re lévő másik mérgezési „forróponton” végeztünk kereséseket a kutyával. Mérgezésre utaló jeleket azonban most itt sem találtunk.

 

03.26. (Csütörtök)
Végre sikerült eljutnunk az előző hét szombati mérgezéses eset kapcsán (egy egerészölyv, ami túlélte és két tyúk csalétek) egy Pest megyei helyszínre ahol a keddi napon további mérgezett tetemek (három holló, egy tyúk es egy mérgezett tojás csalétek) kerültek elő. A terület kutyával való átnézése során még két db tojás csalétket, egy mérgezett szajkót, egy borzot és egy rókát találtunk. A protokoll szerint kihívtuk a rendőröket, akik elvégezték a helyszínelést. A csalétkeket egyértelműen üregi nyúl telepek védelmében rakták ki.”


"Falco" a mérgezett borzzal (Fotó: Deák Gábor).

 

„Falco” és kollégáink továbbra sem pihennek, napról napra újabb és újabb területeket járnak be, reménykedve, hogy nem találnak semmit.

 

Deák Gábor – Orbán Zoltán

nike air max 90 yellow

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved