Négy elpusztult rétisast találtak a Dél-Dunántúlon

Négy réti sas pusztult el néhány hét alatt a dél-dunántúli Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a madarak elhullását valószínűleg mérgezés okozta - közölte az igazgatóság pénteken az MTI-vel.


Mérgezésben elpusztult rétisas (Fotó: Horváth Márton).

 

Az igazgatóság tájékoztatása szerint az elhullott madarakat Berzencénél, Mecseknádasd közelében, Péterhida mellett, illetve Bátmonostor határában találták meg.

Az igazgatóság feltételezései szerint a rétisas-mérgezések hátterében az áll, hogy a gazdák, állattartók mérgezett állattetemekkel próbálják védeni a haszonállatokat a ragadozóktól, és ezekből a réti sasok is ehetnek.

Ha az elhullott réti sasok vizsgálatakor kiderül, hogy a madarak pusztulásának oka mérgezés, az természetvédelmi bűncselekménynek minősül - olvasható a közleményben. A madártetemek toxikológiai vizsgálata még tart.

Az igazgatóság hangsúlyozta: a réti sasok pusztulásának több más oka is lehet. Az elmúlt évben a kedvező időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók, az irtásukra használt méreganyagok sokszori elfogyasztása a réti sasnak is végzetes lehet. A hosszú, kemény tél alatt a madarak szervezete legyengül, ilyenkor már egy enyhébb mérgezés, vagy paraziták, vírusok, baktériumok is az állat pusztulását okozhatják.

Nem minden elhullott réti sast találnak meg, sokszor csak az üres fészkek jelzik a madarak pusztulását - áll a közleményben.

A réti sas Magyarország legnagyobb ragadozó madara, fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke egymillió forint.

 

Forrás: nol.hu

AIr Jordan Outdoor Basketball Shoes

Copyright 2003–2022. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved