Újabb mérgezett sast sikerült megmenteni

2013. július 10-én lakossági bejelentés érkezett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatához, miszerint egy röpképtelen parlagi sast találtak. A helyszínre érkező természetvédelmi őrszolgálat munkatársai megállapították, hogy a madár feltehetően mérgezés áldozata lett.

A mérgezett sast a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Górési Madár Mentő Állomására szállították, ahol a gyors, szakszerű beavatkozásnak köszönhetően sikerült a madár életét megmenteni.

Meggyógyult parlagi sas (Forrás: TV2 Tények)
A meggyógyított parlagi sas (Forrás: TV2 Tények).

 

A HNPI munkatársai a jelenleg futó "A Parlagi sas védelme Magyarországon" (LIFE10NAT/HU/019) Európai Uniós LIFE projekt keretén belül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakembereivel a madárra műholdas nyomkövetőt szereltünk, melynek segítségével pontosan lehet követni a mozgását, és probléma esetén (pl: mérgezés) azonnali beavatkozást tesz lehetővé. Az új típusú nyomkövetők már képesek arra, hogy akár 5 percenként GPS pontosságú jelet szolgáltassanak, és a napelemnek köszönhetően több évig is működőképesek.

Parlagi sasok mellett egyéb madarak is nyomon követhetőek a http://www.satellitetracking.eu/ oldalon. 

Vihra, egy korábban jeladózott sas magyarországi útvonala (forrás: www.satellitetracking.eu)
Vihra, egy korábban jeladózott sas magyarországi útvonala
(Forrás: www.satellitetracking.eu)
.

 

A mostani jelölés azért is kiemelt jelentőségű, mert rendszerint csak fiatal madarak fészekben történő jelölésére van lehetőség, ugyanis a már tapasztalt idősebb korú egyedek befogása nehéz.

A most elengedett madár 2. éves és már szerencsésen átvészelte a kirepülés utáni első kritikus időszakot, így majd feltehetően hosszú ideig fog a természetvédelem számára fontos adatokat szolgáltatni.

nike free run 5.0 epic

Copyright 2003–2020. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved