Párt talált és fészket rakott Rudolf, a mentett parlagi sas!

Igazi sikertörténet a hazai madármentésben! Rudolf, a súlyos mérgezésből felgyógyult parlagi sas az elengedését követően párba állt egy fiatal tollruhás parlagival. További örömre ad okot, hogy a heveny mérgezés, a kezeléssel járó stressz és a közben elveszített értékes idő ellenére néhány napja már költésbe is kezdett a madárpár!

Rudolf, a parlagi sas februárban került erős mérgezéses tünetekkel a szakemberekhez. A Helicon Life+ programban együttműködő szervezetek gyors segítségének köszönhetően így megmenekült a biztos pusztulástól. A felépült madarat a mentésben részt vevő helyi vadászok, a Budapesti Állatkert, illetve az annak égisze alatt működő Magyar Madármentők Alapítvány állatorvosai, a Hortobágyi és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai segítségével március elején engedtük szabadon.

Rudolf az elengedésekor (Fotó: Fatér Imre)
Rudolf az elengedésekor (Fotó: Fatér Imre).

 

Rudolf felnőtt korú sas, valószínűleg költött már a korábbi években is, de mivel megtalálásakor nem találtunk rajta sem gyűrűt, sem jeladót, többet sajnos nem tudhatunk róla. A madárból vettünk DNS mintát, amelyet a velünk együttműködő kutatók a korábbi években költő madarakból vett mintákkal vetik össze, így elképzelhető, hogy hamarosan korábbi sorsára is fény derül. Elengedése előtt a szakemberek műholdas jeladóval szerelték fel, vagyis Rudolf lett a világon az első parlagi sas, akinek költési viselkedéséről GPS pontosságú adatokat szolgáltat.

Rudolf párjával és fészkével (Fotó: Fatér Imre)
Rudolf párjával és fészkével (Fotó: Fatér Imre).

 

A hazánkban idén tapasztalt szélsőséges kora tavaszi időjárás következtében több mint egy hónap különbség van az elsőként illetve az utolsóként lekotlott parlagi sas pár fészekrakása között. Azok az összeszokott párok, amelyek a legjobb élőhelyeken költenek, még a téliesre forduló tavasz elején, március közepén megkezdték a tojásrakást. Az újonnan összekerült párok közül több pedig csak az elmúlt hetekben látott neki a családalapításnak. A legkésőbbi adattal pont egy olyan madár szolgált, amelyet nemrégiben láttunk el műholdas nyomkövetővel. A ragadozó madarak műholdas nyomkövetése (www.satellitetracking.eu), amiben hazánk élenjár a régióban, kiemelkedő természetvédelmi jelentőséggel bír. Segítségével többet tudhatunk meg tudományos szempontból is a védett fajokról, így is fokozva védelmük hatékonyságát. Valamint lehetőség nyílik távolról, mindenfajta zavarás nélkül megfigyelni az egyedeket, sőt végszükség esetén akár gyorsan közbelépni az érdekükben.

Magyarországon csupán mintegy 150 pár parlagi sas költ. Ez az állomány az európai uniós populáció kétharmada! Így minden egyes sikeres költésnek különös jelentősége van. A kárpát-medencei állomány a szigorú védelemnek köszönhetően az 1980-as évektől fogva folyamatosan, de lassan növekedett. Azonban a ragadozó madarak ellen elkövetett bűncselekmények –mérgezés, lelövés, fészekpusztítás – következtében a tendencia az utóbbi években sajnos megtorpanni látszik. Előreláthatólag a hazai parlagisas-fészkekben most nevelkedő nagyjából 300 tojásnak talán csak a kétharmadából kelhet majd ki májusban fióka! A fiókáknak pedig kevesebb, mint egyharmada élheti meg maga is a családalapításhoz szükséges 3-6 éves életkort.

Az illegális mérgezések megfékezésével többek között ezeken a várható arányokon is kíván javítani az MME Európai Unió által támogatott parlagisas-védelmi LIFE+ projektje.

Vi Tilbyr Billig Asics Uttak

Copyright 2003–2023. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved