"Kelemen" és "Ürbő" is gyakori vendég a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai tavaly két parlagi sast láttak el műholdas jeladóval. A két madár – "Kelemen" és "Ürbő" – gyakran tartózkodik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén.

A 2012-2016 között zajló projekt egyik fontos eleme, hogy minden évben jó néhány fiatal parlagi sasra műholdas jeladót szerelnek fel az MME szakemberei az érintett nemzeti parkok munkatársaival együttműködve. Az elmúlt években összesen 37 madár kapott jeladót, melyek közül 18 jelenleg is aktív, az ő útjukat tehát nyomon tudjuk követni. Van olyan parlagi sas, amely egészen Ghánáig jutott el, többen pedig Görögországot barangolták be.
 
Tavaly csupán két madár kapott jeladót. Egyikükről már sokat hallhattunk a hazai sajtó híradásaiban. Ő "Kelemen", aki mentett tojásból született május 4-én a KMNPI dévaványai Túzokvédelmi Állomásán, majd egy jászsági saspár fészkébe, pótszülőkhöz helyezték ki. A műholdas jeladótól érkező információk szerint Kelemen azóta is hű maradt térségünkhöz: gyakran megfordult a dél-békési tájakon. Néha átrepült Romániába, legutóbb pedig a Vajdaságban tartózkodott.

A másik jeladós parlagi sas, "Ürbő" egész decemberben a Dél-Alföldön, Békés és Csongrád megye határán mozgott. Január elején munkatársaink Kardoskút térségében látták.


"Kelemen" és "Ürbő" eddigi megtett útja (Forrás: jeladosmadarak.mme.hu).


"Kelemen" és "Ürbő" 2015-ben (Fotók: Horváth Márton
és Fatér Imre).

 
Forrás: KMNPI

NIKE HYPERLIVE EP

Copyright 2003–2023. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved