Első sikerek a madarak elleni tömeges bűncselekmények és az orvvadászat felszámolásában

Pozitív fejlemények a madarak elleni tömeges bűncselekmények és az orvvadászat felderítésében: vádemelési javaslat természetkárosítás vádjával, jogerős ítélet állatkínzás vétségében, vádemelés állatkínzás vádjával. A természetvédelmi és vadászati szervezetek azért is üdvözlik a példaértékű fejleményeket, hiszen az elmúlt hét évben több mint száz hasonló bűncselekmény maradt felderítetlen, amelynek már több mint ezer védett és fokozottan védett madár esett áldozatul.

A közelmúltban három egymástól független esetben történt sikeres rendőrségi felderítés madarak ellen elkövetett bűncselekmény és orvvadászat ügyében:
 

  1. A Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság Szabadszállási Rendőrőrse vádemelési javaslatot tett természetkárosítás vádjával egy helyi hivatásos vadász ellen, aki saját bevallása szerint mérgezett tojásokat helyezett ki "dúvadak" irtására, amely során többek között három védett barna rétihéja is áldozatul estek. A BTK 242. § szerint a természetkárosítás 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.
     
  2. A Tiszafüredi Járási Ügyészség gyorsított eljárásban egy erdei fülesbagoly lelövése miatt állatkínzás vétségében jogerősen 6 havi szabadságvesztésre ítélt egy 31 esztendős fiatalembert, melynek végrehajtását 1 évi próbaidőre felfüggesztette. A BTK 244. § szerint az állatkínzás akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.
     
  3. A Szerencsi Városi Ügyészség vádat emelt egy helyi lakos ellen lopás és állatkínzás vádjával. A gyanúsított a gyanú szerint hurokkal történt orvvadászat során több illegálisan elejtett vad mellett egy fokozottan védett, egymillió forint természetvédelmi értékű, parlagi sas pusztulását is okozta. Ebben az esetben felmerül az időközben önálló bűncselekményként is elkülönített orvvadászat tényállása is, amely a BTK 245. § alapján akár 3 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Parlagi sasokkal együtt repülő holló (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Az országosan elterjedt bűncselekmények visszaszorítása érdekében a jelenleginél is hatékonyabb felderítésre és felelősségre vonásra van szükség. Az Európai Unió támogatásával 2016-ig zajló parlagisas-védelmi LIFE+ programban az illegális mérgezések felszámolásában partnerként a Nemzeti Nyomozó Iroda is részt vesz, amely remélhetőleg további ügyek felderítését segíti majd elő.

 

Horváth Márton

Air Jordan IV 4 Shoes

Copyright 2003–2024. Budapest – imperialeagle.hu – All Rights Reserved